Bæredygtig bamus

Bambus vokser meget hurtigt. Efter blot 4 års vækst er den anvendelig til byggematerialer. Til sammenligning tager træ meget længere tid at reproducere, og der er knaphed på visse træsorter. Samtidig kræver bambus i modsætning til træ ingen vedligeholdelse med kemiske beskyttelsesmidler. Det er derfor et særdeles miljøvenligt materiale, som har fundet vej til Sundolitt Climate+ House.
 
 
 
Espalier og solafskærmning
Solafskærmningen på den sydvestvendte facade og espalier er lavet af bambusstokke. Bambussen fremstår med et let og lyst udtryk, og den pudsede facade titter tydeligt frem bag det lette espalier. Facaden bliver fuldt synlig, når espalieret flyttes hen foran vinduespartierne for at skærme mod solen.

Opsamler fugt
Bambus består af fibre, der kan opsamle en vis mængde fugt. Den er derfor opsat på alle facaderne for at give huset en ekstra mulighed for at ånde. På den måde sikrer det også, at der ikke opstår problemer med fugt i forhold til den pudsede mur på især den nordvendt facade.

Slidstærkt og robust
Terrasser, gulve, bordplader og karme ved og i huset er ligeledes af bambus. Her er bambus forarbejdet til meget slidstærke parketter og pladematerialer.

 
FAKTA
  • Stammer fra Østasien og er verdens største græsart. Der findes mere end 1000 arter.

  • Vokser meget hurtigt med op mod 30 cm om dagen. Planten når på få måneder sin fulde højde på omkring 40 meter.

  • Er let, stærk, robust og meget bøjelig. Det gør den velegnet til mange ting – fx byggematerialer, gulve og møbler.

  • Frigiver en masse ilt til atmosfæren og optager 5 gange mere CO2 sammenlignet med træer. Det gør bambus til et særdeles bæredygtigt materiale.

  • Er vedligeholdelsesfri og kræver derfor ikke en kemisk behandling over tid. Det minimerer anvendelsen af kemikalier til behandling af træværk.